top of page

ПОЗИЦІЯ ГОЛОВИ БФ “ОХМАТДИТ – ЗДОРОВЕ ДИТИНСТВО” ЄВГЕНА ВЕМБЕРА

Євген Вембер, голова благодійного фонду “Охматдит – Здорове дитинство”, на сторінці у Facebook опублікував позицію щодо тендеру на відбудову корпусу лікарі “Охматдит”. Наводимо повний текст допису нижче. 


"Тепер я хочу розставити всі крапки, аби припинити будь-які спекуляції та спроби зруйнувати репутацію мою та благодійного фонду “Охматдит”. Як би хто не намагався цього досягти. 

Найголовніше - жодна гривня з коштів, які почали надходити на рахунок фонду 8-го липня на відбудову лікарні - не витрачена. Жодна. Фонд роками допомагає лікарні і звітує про кожну копійку - усі документи є, ми завжди про все відкрито повідомляємо. 

Далі - БФ “Охматдит” НЕ ОБИРАВ підрядника. Ми могли лише рекомендувати.

Бажання взяти участь в тендері, інформація про який була відкрита та доступна всім, в тому числі найбільшим забудовникам України, висловили 14 компаній. Усі - абсолютно різні. 

Юридичні консультанти порадили скористатися досвідом міжнародних компаній в проведені тендерів. А це конкретні критерії, за якими оцінюють учасників тендеру. Ці критерії були взяті за основу та були завчасно та прозоро опубліковані, як частина тендеру. Повторно ознайомитися з ними можна на сайті фонду за цим посиланням: 



"Потім, експертна рада обрахувала ці бали, виставивши їх на основі документів, які надали учасники. В результаті, найбільше балів набрали три компанії.

Прийнята методологія оцінки участників в цьому файлі:




Дві з них, як стало відомо при наступній перевірці, були з ознаками недоброчесності. Тому було рекомендовано ту компанію, про яку ви вже знаєте. 


Далі - статутний капітал. Це було одне з перших наших ключових питань до представників компанії - чому статутний капітал 5 тисяч гривень? У відповідь, ми отримали супровідний лист, в якому вони засвідчили, що готові збільшити статутний капітал до 5 млн гривень в найкоротші терміни. Лист з підписом та печаткою. Крім того, розмір статутного капіталу не є ключовим фактором в оцінці можливостей компанії. Для порівняння - компанія, яка побудувала новий корпус лікарні, за документами володіє статутним капіталом у 7 тисяч гривень. 


Щодо відсутності техніки. Це важливий аспект, але спеціалізованої техніки може і не бути у великих будівельних компаній. Це нормальна практика - проаналізуйте будівельний бізнес по всій країні. Для цього наймають субпідрядника, в якого ця техніка Є.


ВАЖЛИВО. Експерти консультаційної ради при наглядовій раді фонду попереджали, що для проведення тендеру встановили надто тісні терміни. Так робити не можна. Проте відбудовувати корпус потрібно вкрай швидко, оскільки є ризик отримати додаткові пошкодження через атмосферні фактори, що значно здорожчить і ускладнить подальше відновлення. Це факт.

Попри все, я повністю розумію суспільство і поділяю його справедливі вимоги до прозорості відновлення лікарні Охматдит. Якщо українці вважають за необхідне і Міністерство охорони здоров’я готове - ми вже ухвалили рішення і це було озвучено сьогодні. Ми перерахуємо усі зібрані кошти на казначейські рахунки лікарні Охматдит. І надамо всі відповідні документи. Які б замовні кампанії деякі зацікавлені особи і фірми не влаштовували.


Бо правда завжди перемагає!



427 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page